Skip to the main content

Eerste softwareleverancier gevalideerd voor stap Voorschrijven

CareConnections is als eerste softwareleverancier binnen de Kickstart Medicatieoverdracht gevalideerd voor de stap Voorschrijven. Dat betekent dat de software voor dit onderdeel officieel is goedgekeurd voor de praktijktest die medio september start. “Het is heel knap dat ze dit met een relatief klein team voor elkaar hebben gekregen.”

In de Kickstart Medicatieoverdracht beproeft een kleine groep softwareleveranciers en zorgaanbieders elektronische overdracht van medicatiegegevens volgens nieuwe afspraken*. De afgelopen maanden hebben de leveranciers de aangepaste software al uitgebreid getest met simulatiesoftware, met elkaar en met zorgverleners. Hierbij is gekeken naar de uitwisseling van informatie en naar de functionele bruikbaarheid van het systeem.

Validatie
In juni waren de eerste leveranciers klaar om de stap ‘Voorschrijven van medicatie’ formeel te laten valideren door het Validatieloket van het programma Medicatieoverdracht. “Er zijn twee formele testen”, vertelt Yassin Ikachoura van het Validatieloket. “Ten eerste de ‘kwalificatietesten’ waarin we checken of de inhoud van de berichten klopt met wat is afgesproken in de informatiestandaard Medicatieproces 9. En ten tweede de ‘acceptatietesten’ waarin we kijken naar de techniek, of de berichten over de lijn gaan en of de generieke voorzieningen zoals toestemming en authenticatie goed aangesloten zijn.”

Feestje
Op vrijdag 28 juni kreeg CareConnections bericht van het Validatieloket dat ze voor alle testen zijn geslaagd. Annette Maan, business analist bij CareConnections, is blij. Ze heeft met collega’s al een klein feestje gevierd om deze bekroning op het harde werken te vieren. “Een extra complicatie was dat we nog moesten aansluiten op het LSP**. Aan de andere kant hoeven wij in deze stap alleen berichten te kunnen ontvangen en verwerken, niet versturen.” CareConnections doet namelijk mee aan de Kickstart met een systeem voor elektronische toedienregistratie en implementeert dat bij ouderenzorgorganisatie Patyna in Friesland. RSO GERRIT coördineert de Kickstart in deze regio.

CareConnections viert de validatie met taart.

“Het is heel knap dat ze dit met een relatief klein team voor elkaar hebben gekregen”, vindt Jan Kerssies, relatiemanager leveranciers van de Kickstart. CareConnections is de eerste die geslaagd is, maar de meeste andere leveranciers zitten er heel dichtbij, vertelt Jan. “Ons uitgangspunt is dat na de zomer alle leveranciers gevalideerd zijn voor de stappen Voorschrijven en Gebruiken/Verifiëren.” Daarna volgen nog de stappen Verstrekken en Toedienen.

Kop eraf
Voor alle partijen was zo’n eerste validatietraject een geval van samen gaandeweg uitvinden hoe het precies moet. Jan: “Alles wat we doen is nieuw, dus we komen soms dingen tegen die we nog niet wisten. Maar de kop is eraf, we kunnen nu doorstomen naar de volgende fase: de praktijktesten.”

In het Validatieloket werken Nictiz en VZVZ samen. Bekijk deze video om meer te leren over wat het Validatieloket doet.

* De afspraken die het programma Medicatieoverdracht implementeert zijn gemaakt door negen zorgsectoren en de sector Patiënt & Client. In de kwaliteitsstandaard Overdracht van Medicatiegegevens in de keten, de informatiestandaard Medicatieproces 9 en werkprocesafspraken zijn deze afspraken vastgelegd.

** Het Landelijk Schakelpunt, de technische infrastructuur die de Kickstart Medicatieoverdracht gebruikt.

Ga naar boven

Volg ons