Informatie deelnemen
Zorgaanbieder
Deelname aan het programma verloopt via de sector(en). In welke zorgsector(en) is jouw organisatie actief of werk je zelf?
Bezoek desbetreffende sectorpagina. Hier vind je de contactpersoon en de contactgegevens die je nodig hebt.
Wat kun je nu al doen?
Zet medicatieoverdracht op de agenda
- Zet het onderwerp medicatieoverdracht alvast op de agenda in je zorgorganisatie. Maak iemand verantwoordelijk voor het volgen van de ontwikkelingen.
- Zet het ook op de agenda in jouw regionale of ketensamenwerking. Gegevensuitwisseling doe je immers per definitie samen.
- Ben je aangesloten bij een RSO of regionaal samenwerkingsverband? Zij volgen het programma Medicatieoverdracht actief en kunnen helpen.
Vraag je leverancier naar de implementatiedatum
- Vraag aan je softwareleverancier wanneer zij digitale medicatieoverdracht implementeren. Alle leveranciers zijn in meer of mindere mate betrokken bij het programma Medicatieoverdracht. Het helpt als ook vanuit klanten duidelijk wordt dat er vraag is naar het inbouwen van de nieuwe standaarden.
Zoek contact met je sectorteam Medicatieoverdracht
- De sectoren zijn onderdeel van het programma en kunnen je meer vertellen over de stand van zaken, de afspraken en betekenis van het programma medicatieoverdracht voor jouw sector. Contactgegevens vind je hier.
Lees het implementatiehandboek op de website
- In het implementatiehandboek vind je een aantal tools om je voor te bereiden op de implementatie. Maar ook alle ketenafspraken die door de sectoren gezamenlijk zijn gemaakt over medicatieoverdracht in de keten staan erin. Zo krijg je een beeld van wat het gaat betekenen in de praktijk.
Ga aan de slag met randvoorwaarden
- Ga samen met je softwareleverancier alvast aan de slag met het invullen van de randvoorwaarden voor digitale gegevensuitwisseling. Denk aan: aansluiten op het Landelijk Schakelpunt (LSP) en overige voorzieningen zoals ZORG-AB en toestemmingsvoorziening Mitz. Kijk op vzvz.nl/diensten voor meer informatie.
- In de Kickstart Medicatieoverdracht is overigens gekozen voor het LSP als infrastructuur. In de toekomst is uitwisseling via een andere infrastructuur wellicht ook mogelijk.
Blijf op de hoogte
- Zorg dat je op de hoogte blijft van de ontwikkeling van het programma. Meld je aan voor de nieuwsbrief op de website of volg het programma op LinkedIn. Vragen? Mail naar contact@medicatieoverdracht.nl.
Softwareleverancier
Vul het aanmeldformulier in voor deelname of neem voor meer informatie over het programma contact op met het programmabureau.
Bestuurder
Wat kun je nu al doen?
Zet ‘Medicatieoverdracht’ op de interne agenda
- Zet het onderwerp medicatieoverdracht op de agenda in je eigen zorgorganisatie en bepaal de samenhang en prioritering met andere (grote) projecten voor de komende jaren.
- Bespreek wat de vervolgstappen zijn en maak (voor de korte termijn) in elk geval één persoon verantwoordelijk voor het volgen van alle ontwikkelingen namens jullie organisatie.
- Op dit moment maken de betrokken leveranciers al de nodige aanpassingen in hun systemen, waarbij nieuwe terminologie van de informatiestandaard Medicatieproces 9 wordt gebruikt. Zorg dat je organisatie bekend wordt met deze terminologie, zoals ook te vinden op de website samenvoormedicatieoverdracht.nl.
Bekijk het Implementatiehandboek op de website
- Verdiep je als organisatie in het implementatiehandboek voor medicatieoverdracht. Dat is een document dat zorgorganisaties helpt bij het opzetten van een gestructureerde aanpak voor het overdragen van medicatiegegevens.
- Het handboek bevat stappenplannen, richtlijnen en praktische tools om de overdracht van medicatiegegevens tussen verschillende zorgverleners en de patiënt soepel en veilig te laten verlopen.
- Het handboek is te vinden op website samenvoormedicatieoverdracht.nl en wordt aangescherpt op basis van opgedane ervaringen in de Kickstart.
Praat over Medicatieoverdracht met je ketenpartners
- Zet medicatieoverdracht ook op de agenda bij je regionale samenwerking of met je overleg met de ketenpartners van jullie zorgorganisatie. Gegevensuitwisseling doe je immers – per definitie – samen.
Zoek contact met je sectorteam Medicatieoverdracht
- Zij kennen de specifieke sectorale aandachtspunten voor jou als zorgorganisatie, zoals de effecten op de werkprocessen en ketenafspraken, en zijn bezig met het voorbereiden van de opleiding voor hun achterban.
- Contactgegevens vind je op de site van www.samenvoormedicatieoverdracht.nl. Meld je aan voor sectorspecifieke informatie en adviezen over medicatieoverdracht.
Zoek contact met je softwareleverancier
- Vraag aan je softwareleverancier hoever zij zijn met de aanpassing van hun software om digitale medicatieoverdracht mogelijk te maken volgens de nieuwste standaarden.
- Bekijk samen met hen hoe zij jou als zorgaanbieder helpen om je voor te bereiden op de implementatie en het werken met de aangepaste software (de ‘knoppentraining’).
Realiseer de randvoorwaarden
- Ga samen met je softwareleverancier ook alvast aan de slag met invullen van de randvoorwaarden voor digitale gegevensuitwisseling. Denk hierbij aan het aansluiten op landelijke uitwisselingsinfrastructuren, toekomstig benodigde identificatiemiddelen en het vastleggen van toestemmingen van patiënten & cliënten.
Aanmelden nieuwsbrief
Vragen of meer weten?
Contact
Het programmabureau is bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur via 070 - 317 34 70.
Of maak gebruik van het contactformulier op deze pagina.
Contactformulier