(Lees hier het artikel uit mei 2024.)
Eerste stap: invoering elektronisch voorschrijfsysteem
Reijer: “We hebben veel bereikt. Voorheen werkten de GGD’en op verschillende manieren voor het voorschrijven van medicatie vanuit diverse Elektronische Patiënten Dossiers (EPD’s). Er is een start gemaakt met een uniforme werkwijze voor het voorschrijven van medicatie vanuit één gezamenlijk EVS. Die basis staat en we zijn klaar voor de volgende stap: de aansluiting op het Landelijk Schakelpunt (LSP).”
Martin: “Het was een stevige klus met veel impact op het primaire proces, ICT- en ondersteunende processen. GGD’en verschillen qua proces en behoeften van de meeste andere partijen binnen de gezondheidszorg. Het was dus zoeken naar een balans in maatwerk binnen een gestandaardiseerd systeem.”
Belangrijke leerpunten
Martin: “Het is cruciaal om vanaf het begin samen te werken met de eindgebruikers. Dat vraagt om een investering. Tijdens het proces ontstaan er nog nieuwe inzichten en moet je anticiperen op ontwikkelingen. We konden Medimo bijvoorbeeld niet invoeren bij Forensische Geneeskunde, door het verliezen van de gunning voor Medische Arrestanten Zorg. Ondertussen gaat het dagelijkse werk gewoon door, zoals vaccinaties en poliklinische behandelingen.”
Reijer: “Een grote uitdaging was het verbinden van alle GGD’en en werkvelden. Landelijke afstemming is niet vanzelfsprekend in zulke divers georganiseerde organisaties. Soms moesten we nieuwe lijnen uitzetten, wat leidde tot complexe besluitvorming.”
Reacties uit het werkveld
Martin: “De overgang naar digitaal voorschrijven met Medimo werd wisselend ervaren. Bij een deel van de artsen en verpleegkundigen verliep het soepel, omdat de directe meerwaarde werd gezien. Bij een ander deel had het meer voeten in de aarde, zoals bij Seksuele Gezondheid door het borgen van anonimiteit. Inmiddels is Medimo live, maar er is nog werk te doen om het gebruik te verhogen en te optimaliseren.”
Reijer: “Een deel van de gebruikers ziet nu al een flinke verbetering met het EVS ten opzichte van de oude werkwijzen voor het voorschrijven vanuit het EPD. En voor een groot gedeelte van de gebruikers komt de meerwaarde na aansluiting op het LSP.”
Knelpunten en nieuwe uitdagingen
Martin: “Een belangrijk spanningsveld was de keuze voor een gestandaardiseerd systeem en de wens om recht te doen aan individuele behoeften en verschillen. Dat bleek niet altijd goed te combineren. Bovendien vraagt aansluiting op informatiestandaarden, zoals Medicatieproces 9, om verdere uniformiteit. Positief is dat GGD GHOR Nederland samen met VZVZ een Zorgtoepassing Publieke Gezondheid opleverde. De focus ligt nu op het aansluiten van de eerste twee GGD’en op het Landelijk Schakelpunt. Uitdagingen hierbij zijn alle administratieve handelingen en het opnieuw informeren en betrekken van alle stakeholders.”
Vooruitblik: wat brengt Samen voor Medicatieoverdracht?
Reijer: “We hopen dat onze zorgprofessionals Medimo steeds meer gaan gebruiken. De aansluiting op het LSP maakt het makkelijker voor onze artsen om relevante medicatiegegevens vanuit andere zorgaanbieders te zien, wat vooral bij onze kwetsbare patiënten veel waarde heeft.”
Martin: “Een actueel medicatieoverzicht zorgt voor betere medicatieveiligheid en kan ziekenhuisopnames voorkomen. Dat betekent uiteindelijk ook minder administratieve last en daardoor hopelijk meer werkplezier voor onze artsen en verpleegkundigen.”