Skip to the main content

Het is fijn om de verantwoordelijkheid voor je medicatie te kunnen delen

Patiënt en cliënt

Judith gebruikt al jaren medicijnen. Maagzuurremmers, antidepressiva, ADHD-medicatie en verschillende supplementen. Het is niet altijd duidelijk wie verantwoordelijk is voor alles wat ze slikt. “Het is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen arts, patiënt en apotheker”, vertelt Judith. “Maar in de praktijk is het anders. Voor mijn medicijnen heb ik met verschillende artsen te maken. Zij hebben nooit met mij over dit soort zaken gesproken en ook nooit heeft de apotheker hiernaar gevraagd. Terwijl dat wel belangrijk is.”

Judith is geboren met een aangeboren hartafwijking. Toen er ADHD-medicatie voorgeschreven werd, mailde ze de cardioloog of ze die wel mocht gebruiken. Bij de bijwerkingen stond namelijk dat het hartritmestoornissen kon geven. Judith: “Volgens de cardioloog was dat geen probleem. Toen ik op een keer terug was op controle en het nogmaals over de medicatie had, zocht ze het op en vertelde ze mij dat ik het middel nooit had mogen nemen. Ik had op dat moment al een hartritmestoornis ontwikkeld. Ik ben toen gestopt met die medicatie en samen met de psychiater op zoek gegaan naar medicijnen die ik wel kan gebruiken. Maar dat blijft een zoektocht.”

Verkeerde dosering
Judith voelt zichzelf verantwoordelijk voor haar medicatie. “Ik weet zelf goed wat ik slik”, vervolgt ze. “Laatst kreeg ik de verkeerde dosering mee. Ik had dit gelukkig zelf in de gaten en heb het doorgegeven aan de apotheek. Ik heb gevraagd of er een melding van gemaakt kan worden om te zorgen dat dit soort fouten voorkomen kunnen worden.” In een recent gesprek heeft Judith haar apotheker ook geïnformeerd over haar hartafwijking. “De apotheker vond dit fijn om te weten, omdat ik vanwege die hartafwijking bepaalde medicatie niet mag gebruiken. De apotheker kan hier nu rekening mee houden. Ik vertelde haar ook dat ik maagzuurremmers slik voor mijn maagreflux en niet vanwege andere medicatie. De diagnose maagreflux is al 18 jaar geleden gesteld, maar stond blijkbaar niet in mijn dossier.”

Actueel overzicht medicatiegegevens
“Het is fijn om de verantwoordelijkheid voor je medicatie te kunnen delen”, zegt Judith tot slot. “Iedereen moet weten waar hij of zij verantwoordelijk voor is en welke informatie iedereen moet delen zodat alle betrokkenen op de hoogte zijn. Als je van arts of apotheek wisselt, dan zou je een intake moeten hebben met de nieuwe behandelaar, zodat je zelf kunt aanvullen wat niet in het dossier staat. Voor mensen die zelf niet zo goed geïnformeerd zijn, is het belangrijk dat iemand anders hen daarbij kan helpen, zodat ook hun gegevens kloppen.”

Ga naar boven

Volg ons