Skip to the main content

Wat kan jij al doen voor je patiënten?

Patiënt en cliënt

Het is belangrijk dat patiënten zich bewust worden van hoe ze op dit moment al kunnen bijdragen aan een actueel medicatieoverzicht. Om jouw patiënten te informeren en handvatten te geven, is er voorlichtingsmateriaal ontwikkeld.

Het programma Medicatieoverdracht werkt niet alleen aan een actueel digitaal medicatieoverzicht voor zorgaanbieders. Ook de patiënt kan uiteindelijk zelf toegang krijgen tot dit overzicht via de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Maar zover is het nog niet. Tot die tijd kunnen patiënten zelf al een paar dingen doen om te zorgen dat de zorgverlener weet welke medicatie hij of zij gebruikt.

Actueel medicatieoverzicht
Om medicatiefouten te voorkomen, is het belangrijk dat patiënten hun eigen medicatieoverzicht op papier meenemen naar de zorgverlener. Moedig de patiënt aan om deze lijst samen met de apotheker of huisarts op te stellen. En laat hen dit overzicht meenemen naar alle huisarts- en ziekenhuisafspraken.

Er is een wachtkamerfilmpje, een stripverhaal en een flyer beschikbaar waarmee je de patiënt kunt informeren. Bekijk hier

Toestemming
Het is ook cruciaal dat zorgverleners medicatie-informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Dit zorgt voor actuele informatie over de patiënt bij een bezoek aan een andere zorgverlener of een spoedgeval. Voor deze uitwisseling moet de patiënt wel toestemming geven.

Er is voorlichtingsmateriaal beschikbaar om de patiënt te informeren over toestemming geven voor gegevensuitwisseling. Bekijk hier

 

Ga naar boven

Volg ons