Skip to the main content

Vaste Kamercommissie VWS op werkbezoek

Eind augustus bezochten leden van de vaste Kamercommissie VWS het programma Medicatieoverdracht. Professor van der Kuy (ziekenhuisapotheker in het Erasmus MC), Carine Besselink, (nierpatiënt) en Marja Verwoerd (programmamanager) vertelden aan de hand van praktijkverhalen hoe belangrijk het is dat zorgverleners op ieder gewenst moment kunnen beschikken over een actueel en compleet medicatieoverzicht. De conclusie was duidelijk: medicatieveiligheid moet verbeteren.

Terwijl de hele wereld om ons heen is gedigitaliseerd, ligt digitale overdracht van medicatiegegevens nu gelukkig ook binnen handbereik doordat leveranciers, zorgverleners en patiënten binnen het programma Medicatieoverdracht dit mogelijk maken door techniek en werkwijzen op elkaar af te stemmen.

Zij zijn hard met elkaar aan de slag gegaan en hebben afspraken gemaakt over onder meer verantwoordelijkheden en wijzigingen in het zorgproces. Dankzij hun inzet staan we nu aan de vooravond van de Kickstart Medicatieoverdracht waarbij de informatiestandaard Medicatieproces en de werking van de richtlijn in een beperkte setting in de praktijk worden getest en geïmplementeerd. De ervaring die hiermee wordt opgedaan, wordt gebruikt voor een brede en efficiënte uitrol in alle sectoren en regio’s.

Het werd de Kamerleden duidelijk dat voor het slagen van het programma niet alleen toezeggingen over standaardisatie nodig zijn, maar we elkaar vooral moeten vasthouden en gaan realiseren. Daar is ook de Tweede Kamer bij nodig, zowel voor steun voor de financiering, alsook het invullen van belangrijke randvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld het geven van toestemming door de patiënt om gegevens uit te wisselen.

Ga naar boven

Volg ons