Skip to the main content

‘Meer tijd besteden aan de zorg van de patiënt’

Eefje van der Harst is bij VZVZ Programmamanager Medicatieoverdracht.

Wat is het doel van het programma Medicatieoverdracht?
”Het programma Medicatieoverdracht zorgt ervoor dat patiënten en zorgverleners altijd inzicht kunnen hebben in een volledig en actueel medicatieoverzicht. Dat is op dit moment nog niet het geval. Het is voor de zorgverlener een zoektocht naar welke medicatie een patiënt gebruikt. En we zien in de praktijk dat fouten worden gemaakt doordat zorgverleners en patiënten geen goed inzicht hebben in de medicatiegegevens. Patiënten komen daardoor zelfs in het ziekenhuis terecht.”

Wat is hiervoor nodig?
”Zorgverleners maken allen gebruik van andere softwaresystemen. Binnen het programma Medicatieoverdracht zorgen we ervoor dat dat de verschillende softwaresystemen goed informatie kunnen uitwisselen zodat alle zorgverleners actuele medicatiegegevens tot hun beschikking hebben. Dat betekent natuurlijk ook dat de systemen dezelfde taal moeten gebruiken zodat zorgverleners elkaar goed kunnen begrijpen. Op deze manier zijn medicatie-incidenten te voorkomen en gaat de medicatieveiligheid omhoog.”

Wat is jouw rol in het programma?
”Ik ben programmamanager bij VZVZ. Voor digitale gegevensuitwisseling zijn een aantal randvoorwaarden nodig. We moeten zorgen dat de gegevens elektronisch uitgewisseld kunnen worden tussen softwaresystemen. Bij VZVZ verbinden we alle softwaresystemen van de zorgaanbieders met elkaar via het Landelijk Schakelpunt. Wij zorgen ook dat de systemen elkaar kunnen vinden. Als de huisarts bijvoorbeeld een recept verstuurt naar de apotheker, moet het bericht wel op de juiste plaats aankomen. En met de gemeenschappelijke toestemmingsvoorziening Mitz zorgen we dat patiënten makkelijk toestemming kunnen geven voor het delen van hun gegevens.”

Waarom werk jij voor het programma Medicatieoverdracht?
”Wat ik zo leuk vind aan het programma Medicatieoverdracht, is dat het heel duidelijk is wat het nut is van deze digitale gegevensuitwisseling. Niet alleen de patiënt is ermee geholpen, maar ook de zorgverleners. Als het programma afgerond is, verliest de zorgverlener geen kostbare tijd meer met het zoeken naar en controleren van medicatieoverzichten. De zorgverlener kan dankzij het programma Medicatieoverdracht straks meer tijd besteden aan de zorg voor de patiënt. En uiteindelijk is dat waar we het met z’n allen voor doen!”

In het programma Medicatieoverdracht werken negen zorgsectoren (ziekenhuizen, ggz, gehandicaptenzorg, openbare farmacie, VVT, huisartsenzorg, publieke zorg, trombosezorg), de sector patiënt/cliënt, VWS, Nictiz, VZVZ en ZN samen. Lees hier meer over het programma.

Blijf op de hoogte!
Uiteindelijk krijgen bijna alle zorgorganisaties in Nederland te maken met digitale overdracht van medicatiegegevens. Blijf op de hoogte zodat je op tijd weet wat er voor jouw organisatie gaat veranderen en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief of volg het programma op LinkedIn.

Ga naar boven

Volg ons