Corien de Groot is al ruim vijf jaar betrokken bij het programma Medicatieoverdracht. Ze is van huis uit apotheker en heeft zowel in een openbare als in een poliklinische apotheek gewerkt. Sinds 2019 werkt ze als zelfstandig adviseur. In de kernteams, de teams die de ketenafspraken maken, vertegenwoordigt Corien de sector Openbare farmacie. Daarnaast begeleidt ze als sectorondersteuner de apotheken die deelnemen aan de Kickstart Medicatieoverdracht.
Medicatieverificatie
Coriens favoriete ketenafspraken hebben te maken met medicatieverificatie. Tijdens de medicatieverificatie checkt de zorgverlener bij de patiënt/cliënt welke medicatie hij of zij daadwerkelijk gebruikt. Dit is een taak van elke voorschrijver en verstrekker en cruciaal voor de medicatieveiligheid.
Als de nieuwe informatiestandaard Medicatieproces 9 is ingebouwd, kunnen zorgverleners in hun systeem noteren of de patiënt/cliënt medicatie volgens afspraak gebruikt en deze informatie uitwisselen met andere zorgverleners in de keten. Optioneel kunnen zorgverleners ook een toelichting invoeren, die ook beschikbaar komt voor andere zorgverleners in de keten. Verder kunnen zorgverleners zelfzorgmedicatie en medicatie uit het buitenland registreren en kunnen patiënten/cliënten op termijn zelf hun medicatiegebruik vastleggen via de Persoonlijke Gezondheidsomgeving.
Tijd opleveren
Over het onderdeel medicatieverificatie zijn verschillende ketenafspraken gemaakt. Corien: “In mijn favoriete ketenafspraak staat dat de voorschrijver of verstrekker zelf mag bepalen hoe intensief hij of zij de medicatieverificatie doet. Dit valt onder de ‘professionele autonomie’ van de zorgverlener.” Hierbij hoort een andere ketenafspraak die zegt dat een zorgverlener de mate van verificatie die nodig is (volledig, gedeeltelijk of niet) kan afleiden uit het eerder geregistreerde medicatiegebruik door andere zorgverleners.
“In je systeem kun je straks zien wat een andere zorgverlener heeft geregistreerd over het medicatiegebruik. Zo kun je inschatten wat jij nog moet doen. Als je weet dat de huisarts de medicatieverificatie net heeft gedaan, hoef je het als apotheker niet nog een keer te controleren. Nu doen we de medicatieverificatie allemaal weer opnieuw zonder iets van elkaar te weten. Het gaat ons tijd opleveren als we dingen niet dubbel hoeven te doen.”
Wat zijn ketenafspraken?
Ketenafspraken slaan de brug tussen de zorginformatiesystemen en de dagelijkse praktijk van de zorgprofessional. In zogenoemde kernteams maken zorgverleners van de negen zorgsectoren die zijn aangesloten bij het programma en vertegenwoordigers van patiënten- en cliëntenorganisaties samen afspraken over de overdracht van medicatiegegevens in de keten. Deze ketenafspraken sluiten aan bij de kwaliteitsstandaard Overdracht van medicatiegegevens in de keten en de informatiestandaarden die het programma Medicatieoverdracht implementeert: Medicatieproces 9, Labwaarden ten behoeve van medicatieveiligheid en Contra-indicaties en overgevoeligheden. De standaarden bepalen welke gegevens uitgewisseld worden, de ketenafspraken gaan over hoe zorgverleners in de keten samenwerken om de gegevensuitwisseling succesvol te laten plaatsvinden.
Softwareleveranciers verwerken de informatiestandaarden in de zorginformatiesystemen die zorgverleners gebruiken. Sommige ketenafspraken vragen ook om een aanpassing van de software, andere gaan over het werkproces en moeten zorgverleners zelf in de praktijk brengen.
Bekijk hier de factsheet Ketenafspraken voor meer informatie. Op deze wiki-pagina staan alle ketenafspraken. Coriens favoriete ketenafspraken zijn VG4 en VG10.
Dit is het tweede interview in deze serie. Bekijk hier de favoriete ketenafspraken van intensivist Margot Verheijen.