Nivel, UMCG, MUMC en consortiumpartijen hebben in opdracht van VWS een zorgbrede nulmeting naar het proces van medicatieoverdracht uitgevoerd. Een belangrijk resultaat is dat onbedoelde medicatiediscrepanties (OMD) in de zorg vaak voorkomen. Onbedoelde medicatiediscrepanties zijn onbedoelde afwijkingen tussen het medicatiegebruik van de patiënt en de medicatielijst die de zorgverlener gebruikt en verstrekt.
Medicatiediscrepanties
Uit de resultaten blijkt dat zorgverleners te maken hebben met incomplete medicatielijsten bij een groot deel van hun patiënten. Bij poliklinieken, huisartsen en openbare apotheken werd bij 44% tot 90% van de patiënten minstens één OMD gevonden. Bij opname en ontslag in ziekenhuizen is de situatie beter, 9% respectievelijk 14% van de patiënten had minstens één OMD. Dit komt door de medicatieverificatie die apothekersassistenten uitvoeren. Ze halen fouten uit de aangeleverde medicatielijsten door in gesprek te gaan met de patiënt en zo nodig te bellen met zorgverleners.
Noodzaak voor implementatie medicatieoverdracht
De resultaten uit de nulmeting onderstrepen de noodzaak van het goed uitwisselen van medicatiegegevens tussen zorgverleners. Zo kunnen ze beschikken over een compleet en actueel medicatieoverzicht. Hierdoor worden medicatie-incidenten voorkomen en verminderen de administratieve lasten voor zorgverleners. Dit onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om de implementatie van goede, gestandaardiseerde medicatieoverdracht te realiseren. In het landelijke programma Medicatieoverdracht werken partijen hier hard aan. De verwachting is dat het aantal onbedoelde medicatiediscrepanties daardoor afneemt. De effecten van de implementatie zullen de onderzoekers in een vervolgmeting onderzoeken.
Bekijk hier het hele onderzoeksrapport. De Kamerbrief Eerstelijns apotheekzorg, die 3 juni 2025 naar de Tweede Kamer is gestuurd, besteedt aandacht aan het onderzoek.